Joseph Phelps Cabernet Sauvignon, Napa Valley 2017

Dados de vinificação:

Blend: 92% Cabernet Sauvignon, 6% Malbec, 1% Petit Verdot e 1% Cabernet Franc de 74% Estate e 26% vinhas de longo prazo de produtores localizadas em St. Helena, South Napa, Oak Knoll District, Rutherford, Stags Leap District e Oakville.

Notas de Vinificação:

 As uvas foram selecionadas na colheita e embebidas a frio antes da fermentação. O vinho foi envelhecido por dezoito meses em barricas de carvalho 48% novas (62% francesas, 38% americanas) e 52% barricas de um a dois anos antes do engarrafamento.
Barricas incluíam Ermitage, François Frères, Demptos (francês e americano), Canton (americano), Dargaud Jaegle,
Órion e Taransaud.
O Cabernet Sauvignon 2017 tem expressivos aromas de mirtilo, amora e especiarias de cozimento. Um fresco e convidativo vinho com camadas de framboesa suculenta e cereja vermelha, noz-moscada, cedro e grafite se desdobrando com um corpo médio-cheio, sem costura
taninos integrados e um final longo.

Temporada de crescimento:

A estação de crescimento de 2017 viu chuvas recordes de inverno muito necessárias, o que ajudou a reabastecer as águas subterrâneas e as vinhas. O início fresco e úmido da estação atrasou a brotação e a floração em comparação com os três anos anteriores.
Os meses de verão e outono foram quentes com picos de calor regulares para amadurecer as uvas. No geral, 2017 foi uma reminiscência do ano de 1997
e safras de 2015. Os vinhos conferem características frescas de frutas vermelhas com níveis de taninos amplos e refinados.

Reviews:

“O Cabernet Sauvignon 2017 sai do copo com ameixas assadas sedutoras, cerejas cozidas, amoras e cássis quente com notas de bolo de especiarias, pimenta rachada e folha de tabaco. Na boca apresenta uma grande intensidade de frutos pretos e camadas de especiarias exóticas, emolduradas por taninos macios e frescura viva, terminando com
comprimento impressionante.”-LPB, Robert Parker Wine Advocate, outubro de 2019

92 Points – Wine Spectator
Offers a chunky feel, featuring a mix of dark plum and black currant fruit, with singed mesquite, dried bay leaf, sage and licorice root notes. Shows youthful rambunctiousness, balanced by good underlying structure and ample fruit. Should resolve easily with cellaring. Best from 2022 through 2034. -J.M. (July, 2020)

95 Points & Cellar Selection – Wine Enthusiast
This is a beautiful wine, effusive in cassis, black cherry, woody cedar and sage. With small amounts of Malbec, Cabernet Franc and Petit Verdot, it offers substantial structure and tannin weight, with ample clove spice and toasted oak. It is built to age; enjoy best from 2025 to 2030. Cellar Selection. —V.B., Sept. 2020

95 Points – James Suckling
Very aromatic with blueberries and blackcurrants, as well as red licorice. Floral, too. Medium-to full-bodied, firm and lightly chewy. Lovely depth of fruit here. Rich and flavorful. Extremely well done for the vintage. Shows more finesse and tightness than 2016. Very classic. One-third of the production. Try it. Already delicious. (Feb. 2020)

94 Points – Decanter
Packed with both charm and character with a powerfully spicy punch. Clear espresso flavours alongside mocha, grilled sarments, cassis and smoked bilberries. There are confident, ripped tannins also showing a muscular structure that is going to go the distance. Second vintage on the Place. – Jane Anson (Aug. 2020)

91 Points – Robert Parker Wine Advocate
The 2017 Cabernet Sauvignon sashays out of the glass with open-knit, alluring baked plums, stewed cherries, mulberries and warm cassis with hints of spice cake, cracked pepper and tobacco leaf. The palate delivers a great intensity of black berry and exotic spice layers, framed by soft tannins and lively freshness, finishing with impressive length. -LPB, Oct. 2019

90 Points – Jeb Dunnuck
It has a classic Cabernet nose of blackcurrants, scorched earth, tobacco, and lead pencil as well as a medium-bodied, supple, elegant, pretty style on the palate. Drink it over the coming 10-15 years. (Jan. 2020)

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